Alles over cavia's | Cavia weetjes en achtergronden.
Je bevindt je hier: home » cavia algemeen

Cavia algemeen

Je hebt een paar hele leuke cavia's, maar wilt eigenlijk weleens wat meer weten over de cavia. Op deze pagina vind je een overzicht van enkele cavia weetjes, en op de onderliggende pagina's van dit onderdeel (zie linkermenu) vind je nog meer achtergrondinformatie!

Cavia weetjes en achtergronden

Enkele feiten en weetjes over cavia's. Hoe wordt een mannetje genoemd? Wat is de levensverwachting? Hoe lang is de draagtijd van een cavia? Bekijk de wetenswaardigheden hieronder.

cavia's Gizmo en Fiona

Cavia's Gizmo en Fiona

Mannetje en vrouwtje

Een caviamannetje wordt een beer genoemd en een caviavrouwtje een zeug.

Gestel en lichaam

Een cavia heeft een gedrongen lichaamsvorm met korte pootjes en is ongeveer 28 cm groot. Het gemiddelde gewicht van een beertje is 1000 tot 1400 gram, en van een zeugje 900 tot 1300 gram. Het geboortegewicht van een caviaatje ligt tussen de 80 en 120 gram gemiddeld.

Levensverwachting cavia

De gemiddelde levensverwachting van een cavia is 4 tot 8 jaar. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op bekend.

Zwangerschap en draagtijd cavia

De draagtijd van een cavia is vrij lang, gemiddeld 65 tot 72 dagen. De worpgrootte is gemiddeld 1 tot 6 jongen. Cavia's zijn nestvlieders. Dat betekent dat de jongen volledig behaard en actief ter wereld komen. Tijdens de zwangerschap kan het zelfs voorkomen dat je de jongen door de buik heen kunt horen.

Geslachtsrijp cavia, wanneer?

Een beer cavia is geslachtsrijp met 4 weken en een zeug vanaf 4 tot 7 weken. Over het algemeen is de ideale fokleeftijd voor mannetjes cavia's vanaf 4 maanden en voor een vrouwtje vanaf 5 maanden.

Meer achtergrond informatie