Alles over cavia's | Cavia geschiedenis.
Je bevindt je hier: home » cavia algemeen » geschiedenis

Geschiedenis cavia

Van oorsprong komt de cavia uit Zuid-Amerika. Cavia's komen ook nu nog in het wild voor in Zuid-Amerika, en wel in de Andes om precies te zijn. Deze bergketen strekt zich uit over Argentiniƫ, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela. Maar wat is de geschiedenis van de cavia? Van het wild in de Andes tot huisdier bij jou in de huiskamer?

Geschiedenis cavia als huisdier

Men vermoedt dat de cavia's al door de voorlopers van de Inca's zijn gedomesticeerd, zo'n 3000 jaar geleden. Ze werden in de geschiedenis (o.a. door Incastammen) gefokt voor de huid, het vlees en de vacht. Verder werden ze ook wel geofferd tijdens rituelen en gemummificeerd in graftombes aan de doden meegegeven. De cavia werd ook als voedsel gegeten. Cavia's zijn overigens tegenwoordig nog steeds een lekkernij in bepaalde Zuid-Amerikaanse landen.

Hoe van Zuid-Amerika naar Europa?

Men neemt aan dat de cavia's in de 15e eeuw of begin 16e eeuw van de geschiedenis, vlak na de ontdekking van Amerika, naar het Europese vaste land zijn gebracht op de vele kolonisatieschepen die destijds voerden. De meningen verschillen of de Spanjaarden, de Hollanders, de Engelsen of de Portugezen het diertje als eerste hebben meegenomen. Een feit is dat Konrad Gessner, een Zwitserse universiteitsgeleerde, beschrijft hoe de Spanjaarden en Portugezen de cavia naar Engeland gebracht hebben. Maar of dat de eerste keer was dat ze naar Europa kwamen, is dus niet bekend. Konrad Gessner gaf in zijn dierenencyclopedie (Historia Animalium), een werk uit de periode 1551-1641, de cavia de naam Indisch biggetje of Indisch konijntje. Lees meer over de naam cavia.

Stijging populariteit cavia

Eenmaal in Europa aangekomen werd de cavia vrij snel populair. De diertjes waren in het begin alleen aan de allerrijksten voorbehouden omdat ze destijds (rond de 17e eeuw) van ver moesten komen en de aantallen in Europa nog niet zo groot waren. Toen het aantal cavia's in de loop van de geschiedenis toenam, zakte de prijs en werden ze steeds populairder. Sinds die tijd is de cavia langer hoe meer een geliefd huisdier geworden, o.a. door het gemak waarop de diertjes te houden zijn en natuurlijk door het vriendelijke karakter.