Alles over cavia's | Naam cavia.
Je bevindt je hier: home » cavia algemeen » naam cavia

De naam cavia en Guinees biggetje

De naam cavia komt uit het Latijn, en is vermoedelijk afgeleid van het bijvoeglijk naamwoord woord cavus, dat hol betekent. Cavia's slapen 's nachts in het wild in holen, dus mogelijk is daar de link met het woord cavus.

Cavia Gizmo achter de tralies

Cavia Gizmo achter de tralies.

Latijnse naam cavia en verwante soorten

De huiscavia heet in het Latijn Cavia Porcellus. De Latijnse naam van de meest voorkomende cavia in het wild is de Braziliaanse Cavia (ook wel wilde cavia genoemd), Cavia Aperea. De soorten Cavia aperea, Cavia fulgida (Amazonecavia) en Cavia tschudii (Tschudicavia) zijn waarschijnlijk de naaste verwanten van de huiscavia.

De naam Guinees biggetje

In het Nederlands wordt de cavia ook wel Guinees biggetje genoemd. Cavia's komen niet uit Guinea en het zijn geen varkentjes. Dus waarom Guinees biggetje? Biggetje komt waarschijnlijk door het feit dat ze piepende en knorrende geluiden kunnen voortbrengen, en de gedrongen lichaamsbouw, net als een varkentje.

Over Guinees bestaan verschillende theorieën. Enkelen denken dat het afgeleid is van een guinea, een oude Engelse munt van 21 shilling. Zoals je op de pagina geschiedenis kunt lezen, werd er vroeger veel geld betaald voor de cavia als huisdier. Anderen vermoeden dat 'Guinees' afkomstig is van 'Guyana' (als in Frans-Guyana, buurland van Suriname) maar die benaming was naar men zegt nog niet in gebruik toen de cavia werd ontdekt; weer anderen wijzen erop dat schepen, van Zuid-Amerika terugkerend, vaak eerst Guinea aandeden.