Alles over cavia's | Cavia gedrag.
Je bevindt je hier: home » cavia gedrag

Cavia gedrag

Het gedrag van cavia's is erg bijzonder. Het is geen diertje dat stil in een hoekje zit. Een cavia gedraagt zich altijd als een cavia. Doet hij dat niet, dan is hij waarschijnlijk ziek of niet lekker. Maar wat is typisch cavia gedrag?

Cavia Fiona

Cavia Fiona nieuwsgierig tijdens het maken van een foto.

Cavia gedrag jong en oud

Het gedrag van een jonge cavia is over het algemeen erg actief en vrolijk. Hij zal veel door het hok springen en rennen en duidelijk laten blijken dat hij aanwezig is. Een oudere cavia is wat rustiger en door eventuele stijfheid in de spieren en gewrichten door ouderdom niet meer zo actief zijn. Toch kan dit sterk per cavia verschillen en kan een jonge cavia ook rustiger zijn en een oude cavia juist nog erg actief.

Normaal gedrag cavia's

Een cavia komt de dag door met eten, slapen en aandacht van zijn baasjes. Cavia's scharrelen lekker over de bodem van de kooi op zoek naar eten. Zodra een cavia niet meer eet is er iets aan de hand en zul je naar de dierenarts moeten gaan. Het is heel belangrijk dat cavia's blijven eten, zodat hun darmstelsel op gang blijft.

Vrolijke cavia: popcornen

Als ze blij en vrolijk zijn, maken ze gekke bokkesprongetjes in de lucht, ook wel popcornen geheten. Overigens wil het niet zeggen dat als je cavia's dit niet doen, ze niet gelukkig zijn, sommige cavia's popcornen gewoon niet.

Copografie: keuteltjes eten

Eet je cavia zijn keuteltjes op? Dit is niet vies en ook geen vreemd gedrag, en heet met een duur woord copografie. Dit doen ze voor een goede spijsvertering, mogelijk om de darmflora op peil te houden en verteringsproducten en door bacteriën geproduceerde vitaminen beter op te nemen.

Cavia Gizmo verstopt

"Jij ziet mij lekker niet..."

Gedrag van een nieuwe cavia

Als je net één of meerdere (nieuwe) cavia's in huis hebt gehaald, zullen de meesten in het begin wat schuw gedrag vertonen. Oppakken of aaien zullen nieuwe of jonge cavia's nog wat eng vinden en ze zullen waarschijnlijk snel wegrennen. Benader een cavia ook zoveel mogelijk van de zijkant i.p.v. de bovenkant. Die angst komt doordat de roofvogel één van de natuurlijke vijanden van de cavia is. Deze valt de cavia van bovenaf aan en ondanks dat ze huisdieren zijn, zit dat nog steeds in het natuurlijk instinct. Je cavia's zien dat als een bedreiging rennen hoogstwaarschijnlijk weg.

Cavia communicatie

Het gedrag van een cavia richt zich heel sterk op de verzorg(st)er. Cavia's zorgen dan ook dat ze veel communiceren met hun verzorgers, omdat ze weten waar al het lekkers vandaan komt en wie hun dagelijks verzorgt. Ze herkennen jou als baasje aan je geur en je stem. Als je veel aandacht aan je cavia's besteedt, leer je langzamerhand steeds beter hoe ze met jou communiceren. Op de pagina geluiden vind je meer informatie over de verschillende geluiden die cavia's voort kunnen brengen en welk gedrag je daaraan moet verbinden.