Alles over de cavia | Cavia geluiden, communicatie.
Je bevindt je hier: home » cavia gedrag » geluiden

Cavia geluiden

Een cavia communiceert hardop en brengt verschillende geluiden voort om zijn gevoelens duidelijk te maken. Maar wat betekenen de verschillende cavia geluiden? En hoe kom je daarachter?

Herkennen van cavia geluidjes

Het is in het begin misschien niet altijd makkelijk om cavia geluiden te herkennen. Maar op den duur begrijp je wel wat je cavia bedoelt met ieder geluidje. Hij rent bijvoorbeeld weg ("trr" korte knor), komt naar zijn voerbakje toe ("whiet whiet"), loopt te draaien om een andere cavia ("prrrrrrrrrrrrrrr") en zo leer je in de loop der tijd steeds meer geluiden herkennen. Geef het wat tijd en je leert je cavia's steeds beter kennen! In het overzicht hieronder vind je omschrijving van enkele geluiden en de betekenis ervan.

Betekenis geluiden van cavia's

Gizmo cavia bedelen om eten

"Krijg ik eten?"


Cavia geluidjes

Betekenissen

Brommen, murmelen, zacht knorren; binnensmonds piepen Tevredenheid, gerieflijkheid, onderling sociaal contact (bijvoorbeeld als je je cavia aait).
Een kort "trr" geluid, een korte knor. Als reactie op een onaangenaam geluid of beweging. Een waarschuwing.
Haast gillende kreet: piepen met open bek Angst of pijn, een waarschuwing.
Lang, vrolijk en hard piepen, klinkt als "wiet, wiet" Om eten bedelen (bijvoorbeeld bij het openen van de koelkast of het geluid van een ritselend zakje) of aandacht vragen.
Klappertanden Irritatie, boosheid.
Een langdurig "prrrrrrrrrrr" Hofmakerij door een beertje of een zeugje dat bronstig is.