Alles over cavia's | Cavia beweging.
Je bevindt je hier: home » verzorging » beweging

Cavia's in beweging

Een voldoende groot hok is een begin om je cavia's in beweging te houden. Daar moeten ze al lekker in kunnen rennen en spelen. Toch krijgen niet alle cavia's altijd voldoende beweging, zeker omdat de hokken vaak toch nog te klein zijn. Verder is een beetje afwisseling van de omgeving ook goed voor cavia's. Je cavia's regelmatig los laten lopen is dan ook echt aan te raden. Zo blijven ze lekker in beweging en beter in conditie!

Tips en gevaren cavia's loslopen

Cavia loslopen in de gang

Lekker even loslopen, maar wel gelijk verstoppen.

Wat is belangrijk als je je cavia's laat loslopen? Welke gevaren zijn er?

Loslopen cavia in de huiskamer

Je kunt je cavia's natuurlijk los laten lopen door de huiskamer. Dat kan prima, als je er maar bij in de buurt blijft en ze continu in de gaten houdt. In de huiskamer liggen namelijk (meestal) electriciteitssnoeren waaraan ze kunnen gaan knagen. En meubels e.d. zijn ook interessant om aan te knabbelen, dus als je dat liever niet hebt, blijf dan bij ze in de buurt, scherm de delen af waar ze niet bij mogen komen of zoek een andere ruimte/kamer in huis.

Natuurlijk blijf je bij ze in de buurt en kun je proberen je cavia's elke keer van ongewenste plekken weg te houden. Maar zelf dan krijgen ze het nog weleens voor elkaar om ergens aan te knagen. Dus hoe voorkom je ongewenst knagen? Hoe scherm je dingen af waar ze niet bij mogen komen? Je kunt kant en klare rennen kopen die je zowel binnen als buiten kunt zetten. Een alternatief is om kippengaas te kopen en stukken gaas voor de plekken zetten waar je cavia's niet mogen komen.

Cavia buiten loslopen

Lekker buiten lopen is voor cavia's een feest, vooral in een caviaren op het gras. Zorg dat de ren van boven afgedekt is, zodat er geen katten of andere roofdieren bij kunnen komen. Ook buiten kun je het beste bij ze in de buurt blijven, omdat ze in de ren geen kant op kunnen en roofdieren slimmer zijn dan je denkt.

Je hoort weleens dat er mensen zijn die hun cavia's zo in de tuin laten lopen en dat ze niet eens schijnen weg te lopen. Persoonlijk hebben we dat nooit geprobeerd en raden we ook zeker niet aan. Als je een goed afgeschermde tuin hebt, kan het natuurlijk wel. Maar dan schuilt (naast de roofdieren) ook het gevaar van giftige planten waar de cavia's van kunnen eten. Een gedomesticeerde cavia (huiscavia) kan giftige planten niet voldoende onderscheiden van eetbare planten. Overigens zijn madeliefjes eetbaar, dus lopen op (en knabbelen aan) een grasveld vol met madeliefjes kan geen kwaad!

Overige tips voor het loslopen

  • Laat ze regelmatig buiten het hok lopen, ca. twee keer per week, maar liefst elke dag
  • Blijf altijd in de buurt en houd ze in de gaten
  • Zorg voor een rustige plek waar niet teveel mensen doorlopen
  • Voorkom ongewenst knagen aan meubels, snoeren en apparaten
  • Zorg voor voldoende schaduw, zet ze niet in de volle zon