Alles over cavia's | Cavia huisvesting, bodembedekking.
Je bevindt je hier: home » verzorging » huisvesting » bodembedekking

zaagsel en hooi

Zaagsel als bodembedekking

Bodembedekking cavia

Wat is juiste bodembedekking voor een caviahok? Afhankelijk van je eigen wensen zijn er verschillende mogelijkheden als bodembedekking voor een caviakooi. De meest gebruikelijke keuze is zaagsel met daaronder een laagje kranten om gedeeltelijk vocht (urine) te absorberen. Andere gebruikte bodembedekkers zijn aubiose (hennepvezel), vlasvezel en vlasvariant (gemaakt van koolzaadstro). Verder bestaan er ook katoenbedekkers.

Ongeschikte bodembedekking cavia

Welke bodembedekkers zijn ongeschikt voor cavia's? Om te beginnen kun je beter geen stro nemen. De meeste soorten stro zijn namelijk erg scherp en hard en de ogen en pootjes kunnen er snel door beschadigen. Papiersnippers zijn echt niet bruikbaar. De cavia gaat deze opknabbelen en dit is erg slecht voor het diertje. Ook kattenbakgrit is niet verstandig om te gebruiken. Dit is te scherp aan hun voetjes, en ze moeten er wel de hele dag op lopen!

Een laagje hooi?

Een laagje hooi bovenop het zaagsel is een optie en sommige caviabezitters zijn er voorstander van. Hooi is onmisbaar in een caviadieet en het ligt lekker zacht. Enige nadeel daarvan is dat het niet absorbeert en erg snel vies wordt en gaat stinken. Nat en vies hooi is niet goed voor je cavia en daarom kun je beter wat grote plukken hooi geven als voeding en niet het hooi puur als bodembedekking gebruiken. Als je grote plukken hooi voert kunnen ze er ook lekker op gaan liggen en heerlijk mee gaan rommelen en haal je gemakkelijk wat natte plekken zo weer weg.

Waar kun je zaagsel kopen?

Aangezien we geen persoonlijke ervaring hebben met de andere bodembedekkers, richten we ons hier op zaagsel. Zaagsel kun je in vele soorten en maten kopen. Van kleinere pakken fijngeperst zaagsel in de dierenwinkel tot middelgrote pakken. De grootste pakken met fijngeperst zaagsel zijn verkrijgbaar bij de grotere winkels die gespecialiseerd zijn in het buiten- en dierenleven, zoals de Welkoop en Boerenbond.