Alles over cavia's | Cavia huisvesting, inrichting.
Je bevindt je hier: home » verzorging » huisvesting » inrichting caviahok

Inrichting caviahok

Met alleen een kooi en de juiste bodembedekking ben je er natuurlijk nog niet. Waarmee richt je een caviahok in? Lees hieronder verder welke spullen er allemaal nodig zijn voor de basisinrichting van een caviakooi.

Inrichting voor de cavia

voerbakje cavia

Een voerbakje en waterbakje

Je hebt minstens de volgende zaken nodig voor een kooi-inrichting die in de basisbehoefte van een cavia voorziet.

Drinkfles cavia of drinkbakje?

Voor de cavia zelf maakt het niet uit of hij water in een bakje of in een drinkfles krijgt. Aan beide drinkmethodes kunnen de cavia's wennen.

Drinkfles cavia

Als je voor een drinkfles kiest, bedenk dan wel dat je er elke dag vers water in moet doen, ondanks dat er zoveel water in het flesje kan. Een duurzame tip: gooi het water uit het flesje in een plantengieter als je het gaat verversen, zo verspil je wat minder water.

Als je voor een waterbakje kiest, neem dan een zwaar bakje die de cavia's niet zomaar omver kunnen duwen. Deze moet wel "waterdicht" zijn natuurlijk, dus bijvoorbeeld een geglazuurd aardewerken bakje. Het nadeel van een waterbakje is dat cavia's er geen rekening mee houden dat het waterbakje schoon moet blijven. In veel gevallen zal de waterbak dagelijks gevuld zijn met keuteltjes, hooi of andere rommeltjes. Natuurlijk is het voor de cavia al lastiger om de drinkbak te bevuilen als deze een wat hogere rand heeft. Maar ook voor een drinkbakje geldt: dagelijks verversen!

Voerbakje cavia

In een caviahok met cavia's heb je natuurlijk een voerbakje nodig. Zorg dat het een voerbakje is dat niet snel om kan vallen, zodat de cavia zich er niet aan kan bezeren als hij op de rand leunt om lekker te gaan eten. Een metalen (lichte) voerbak is hier dan ook een voorbeeld van, deze kiepert snel om als de cavia op de rand gaat staan. Een bakje die van onder breder is, valt niet gemakkelijk om als ze erop leunen. Die kun je in meerdere materiaalsoorten kopen, zoals bakjes van plastic als aardewerk.

Voerbak omgooien

Ondanks dat wij een voerbak hadden met een bredere onderkant, duwde Fiona het bakje altijd met de neus ondersteboven. Zij vond het leuker om het voer van de grond te eten. Het is dus aan jou of je wilt dat het bakje ondersteboven geduwd kan worden. Als je dit absoluut niet wilt, kun je beter een wat zwaarder bakje nemen, bijvoorbeeld een geglazuurd aardewerkje bakje. Het is wel belangrijk dat het voerbakje niet ongeglazuurd porcelein is, of van onbewerkt hout. Hier kan namelijk vocht in trekken, of urine en dat is niet zo hygiënisch. Cavia's hebben nog wel eens de neiging om in het voerbakje hun ontlasting te doen, dus daarom zijn dat soort bakjes ongeschikt.

Nachthokje en/of schuilhokje

Gizmo onder haar schuilplek

Een hard plastic schuilplekje

Als je cavia's buiten houdt, dan hebben ze in hun buitenverblijf sowieso een nachtverblijf nodig. Maar daarnaast vinden cavia's een schuilhokje ook erg leuk. Dit is niet alleen geliefd in een buitenverblijf, maar ook in een binnenhok. Een schuilhuisje kun je bijvoorbeeld zelf maken van een kartonnen doos. Je haalt de flappen van de doos, snijdt een ingang eruit en zet je op de kop in het hok. Verder kun je o.a. houten huisjes kopen, schuilhokjes van gevlochten riet, of van hard plastic. Als je die laatste koopt, zorg dan dat het echt goed hard plastic is, zodat ze het plastic niet op gaan knagen. Knagen aan hout en/of karton is overigens geen probleem, en zelfs goed voor de tandjes. Bij een houten huisje moet je erop letten dat het huisje niet bewerkt is met beits of verf.