Alles over cavia's | Cavia nagels en tanden.
Je bevindt je hier: home » verzorging » nagels en tanden

Cavia vacht verzorging

cavia vacht

Glanzende vacht van een cavia.

De cavia vacht moet zeker bij langharige cavia’s goed verzorgd worden. Maar ook de vacht van kortharige cavia’s moet je goed in de gaten houden. Door ze elke dag even op te pakken en bijvoorbeeld te kammen kun je het snelst zien of alles goed is met de haren van je cavia.

Cavia vacht algemeen

Voor alle cavia’s geldt dat de vacht niet dof moet zijn en geen kale plekken moet hebben, op de stukjes huid achter het oor na natuurlijk. Uit een glanzende vacht blijkt dat de cavia gezond is. Constateer je kale plekjes of (rode) plekken met korstjes bijvoorbeeld, dan kan het zijn dat je cavia een (huid)ziekte heeft. Ga dan naar de dierenarts en wacht niet te lang! Een doffe vacht kan duiden op verkeerde voeding met te weinig gezonde voedingstoffen en vitamines. Hier lees je meer over gezonde cavia voeding. Als je cavia gewone goede voeding met voldoende vitamine C krijgt, kan een doffe vacht (met eventuele kale plekken, al dan niet met schilfers) erop wijzen dat je cavia ziek is.

Schilfertjes op de vacht van je cavia

Het kan voorkomen dat je schilfers ziet op de vacht/huid van je cavia. Als het diertje geen jeuk heeft en de huid en de vacht er verder normaal uit zien, kun je eerst proberen je cavia te wassen. Maar als de cavia zich veel krabt en er korsten of slechte plekjes op de huid ontstaan, is er wat anders aan de hand. Ook dan zul je een bezoekje aan de dierenarts moeten brengen.

Let op: soms zie je slechte plekjes niet direct en moet je de vacht tegen de haren in strijken om de huid goed te kunnen zien. Rode, schilferige (jeukende) plekjes - al dan niet kaal - kunnen duiden op schurftmijt.

Meer over de verzorging van de vacht van:

Hier vind je wat tips voor het wassen van je cavia.