Alles over cavia's | Verzorging vacht kortharige cavia.
Je bevindt je hier: home » verzorging » vacht » kortharige cavia

Cavia vacht kortharige cavia’s

Cavia fiona een soort borstelhaar

Cavia Fiona, een soort borstelhaar cavia.

Het spreekt voor zich dat de vacht van een kortharige cavia minder verzorging vraagt dan de vacht van een langharige cavia. Toch zul je de vacht van kortharige cavia’s regelmatig moeten controleren. Waarop je moet letten lees je op de pagina vacht cavia algemeen. Hieronder lees je specifieke tips voor de verzorging van de vacht van kortharige cavia's.

Klitten ruwharige/borstelharige cavia

Bij borstelharige cavia’s kunnen klitten voorkomen. Deze kun je het beste eruit knippen voordat je gaat borstelen. Controleer of er geen viezigheid of strootjes in de vacht vast zitten en haal deze eruit. Sommige cavia’s vinden het lekker om geborsteld te worden, dus in dat geval kun je ze regelmatig verwennen. Let er wel op dat alle klitten weg zijn voor je gaat kammen. Ook gladharige cavia's kun je kammen of borstelen. Als je kortharige cavia's borstelt, verlos je je cavia gelijk van wat losse (uitgevallen) haren. Dit hoeft niet dagelijks, maar kun je doen zo vaak jij wilt. Alleen als je cavia het leuk vindt natuurlijk!

Luie cavia, vieze vacht

Sommige cavia’s kunnen wat lui zijn met de eigen verzorging. Check regelmatig de haren bij het kontje op viezigheid. Als het erg vies is kun je je dat het beste schoonmaken, waarover je hier meer leest. Na een wasbeurt gaan veel cavia’s zichzelf vaak wat beter verzorgen. Wordt de cavia toch te snel vies en stinkt de vacht te intens, dan kan er ook wat anders aan de hand zijn. Zorg altijd voor een goed schoon hok en haal vieze plekken tussen de schoonmaakbeurten in weg. Als je dat altijd netjes doet, kan je cavia ziek zijn en ga dus naar de dierenarts.