Alles over cavia's | Je cavia wassen.
Je bevindt je hier: home » verzorging » vacht » wassen

handdoeken

Zachte handdoeken om je cavia droog te wrijven.

Cavia wassen

Een cavia wassen? Soms moet je je cavia wassen op doktersadvies, omdat hij schilfertjes heeft maar verder geen specifieke (huid)ziekte, omdat z’n kontje vies is, noem maar op.. Hoe pak je dat het beste aan?

Cavia wassen met een washandje

Een enkel viezig plekje kun je met een nat doekje of washandje (met wat shampoo) wegpoetsen. Poets het na met een nat doekje zonder zeep. Vaak gaat de cavia zich na de poetsbeurt gelijk wassen, dus heb je een dubbel schoonmaakeffect.

(Geheel) wassen cavia

Als je cavia een erg vieze kont heeft, kun je z’n achterlijfje het beste wassen. Je zet hem daarvoor in een wasbak (of teil) met een klein laagje lauwwarm water. Je ondersteunt het bovenlichaampje met één hand en maakt z’n kontje met de andere hand schoon. Je kunt de vieze plek eventueel inwrijven met wat (baby)shampoo. Dan moet je het natuurlijk wel goed uitspoelen.

Wanneer je je cavia helemaal moet wassen zul je wat meer water in de bak of gootsteen moeten doen. Zorg dat je een tweede bak/gootsteen gevuld hebt met schoon water. Zet je cavia in het water en zeep hem in. Spoel hem af met lauwwarm water uit de bak. Als je je cavia In een gootsteen wast, kun je voorzichtig de kraan laten lopen met lauwwarm water en extra naspoelen. Let wel op dat je de kraan niet te hard laat stromen en het water precies de juiste temperatuur heeft: niet te koud en niet te heet. Vervolgens zet je je cavia in de bak/gootsteen met schoon water en wrijf je voorzichtig de laatste zeeprestjes eruit en spoel je de cavia nog goed na. Het spreekt voor zich, maar zeep z’n kopje niet in! Tijdens het wassen kun je het beste het bovenlichaam van de cavia met één hand ondersteunen. Soms is zeep niet nodig - bijvoorbeeld in het geval van onschuldige schilfertjes en stof - en kun je het met alleen water ook redden. Dan heb je niet per se een tweede bak nodig en spoel je je cavia goed af.

Na het wassen van je cavia

Na het wassen wikkel je je cavia in een handdoek en wrijf je hem zachtjes om hem zo droog mogelijk te maken. Pak een tweede handdoek om hem verder in te wikkelen en droog te wrijven. Zorg dat je een flinke hoeveelheid hooi in de kooi hebt en zet je (handdoekdroge) cavia terug in de kooi.