Alles over cavia's | Wat is geschikte cavia voeding?
Je bevindt je hier: home » verzorging » voeding

Cavia voeding | Wat mag een cavia eten?

Wat is geschikte cavia voeding? Wat mag een cavia eten? Cavia's zijn planteneters (herbivoren) en eten de hele dag door. Het is dus erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je cavia de hele dag door voedsel tot zijn beschikking heeft. Lees hieronder meer over geschikt cavia voedsel, hoe vaak en hoe je cavia's moet voeren.

Het juiste cavia voedsel

Cavia's eten samen peterselie

Samen hetzelfde takje peterselie eten.

Wat is onmisbaar cavia voedsel in het menu?

Cavia voeding | hooi

Hooi is het belangrijkste in een cavia menu. Hooi is erg gezond en bevat veel ruwvezel, wat de spijsvertering stimuleert. Bovendien kunnen sommige voedingsstoffen alleen worden verteerd met hooi.

Hooi en de tandjes

Hooi is ook erg belangrijk voor het kort houden van de tandjes. Tanden van cavia's groeien namelijk continu door. Door te knagen en door te kauwen op vezelrijk voedsel slijten de tandjes op elkaar af.

Hoe vaak hooi geven?

Hooi mag je zoveel van geven als je wil, want ze worden er niet dik van, en ze vinden het ook nog eens fijn om erin te liggen of ermee te spelen. Zorg wel dat je nat en vies hooi uit de kooi verwijdert, omdat dit ongezond is voor je cavia's.

Cavia voeding | hardvoer

Over hardvoer verschillen de meningen. Neem je gemengd droogvoer of korrels? Het nadeel van gemengd hardvoer, is dat sommige cavia's alleen de lekkerste stukjes eruit vissen. Bij korrels weet je zeker dat ze de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Zelf gebruiken wij gemengd voer. We geven per twee cavia's twee tot drie keer per dag een flinke hand, zodat alles opgegeten wordt. Cavia's moeten per kilo lichaamsgewicht 10 tot 20 gram krachtvoer hebben.

Vitamine C in hardvoer

Wat echt belangrijk is in het caviadieet, is dat het droogvoer voorzien is van extra vitamine C en speciaal bestemd is voor cavia's. Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken (is net als de mens één van de weinige dieren die dit niet zelf kan). De cavia haalt vitamines uit het groenvoer dat jij ze geeft, maar zorg ervoor dat hij daarnaast een vitamine C aanvulling krijgt. Dit doe je dus door middel van het hardvoer met extra vitamine C. Verder kun je ook vitamine C druppels krijgen die je in het drinkwater kunt doen. Sommige cavia's lusten ook zo vitamine C pilletjes.

Cavia voeding | groenvoer

De cavia mag in principe alle groentes en fruit hebben die je maar kunt bedenken. Zorg wel voor een goede variatie en geef nooit teveel tegelijk en te lang achter elkaar. Pas op met koolsoorten en sla, geef daar nooit teveel tegelijk van en wissel het af met andere groentes, anders kan de cavia last van gasvorming krijgen. Men verschilt van mening of cavia's wel of geen sla mogen hebben. Ons motto voor sla: geef gewoon niet teveel tegelijk, onze cavia's vinden het zo heerlijk dat we ze af en toe wel met wat blaadjes sla verwennen. Gekookte groentes en aardappels mogen cavia's in elk geval niet hebben. Naast de groentes en fruit waarvan je hier een overzicht vindt, zijn cavia's ook gek op gras (ze mogen niet gemaaid gras hebben), bepaalde kruiden (peterselie, citroenmelisse), weegbree, paardenbloem en het blad ervan.